Az anyajegyekről és a szemölcsökről

szemolcsEgy megfelelő helyen lévő csinos kis anyajegy akár a szexepilje is lehet valakinek, ez tehát pozitívum. Szülőnek és gyermekének sokszor – nemtől függetlenül – testük ugyanazon a pontján található méretben, színben szinte azonos anyajegy. Ez a szoros családi kötelékre utaló „névjegy” szerepét tölti be. Ugyanakkor szemölcsöket inkább már idősebb embereknél lehet látni, többnyire csúnya, nagy, sötét és szőrös. Ezt inkább negatívumként élik meg az emberek akár nézőként, akár szenvedő alanyként. Mi a különbség az anyajegy és a szemölcs között? Melyik hogyan alakul ki, melyik veszélyes, melyik veszélytelen. A kérdésekre a válaszok:

Mi az anyajegy, különös tekintettel arra, hogy mi laikusok a legkülönfélébb méretű, formájú képződményeinkre is rámondjuk, hogy ez egy anyajegy?

Az anyajegynek (latin neve: naevus) azokat a veleszületett, vagy csak később kialakuló, éles határú, maradandó elváltozásokat nevezzük a bőrön és a nyálkahártyán, melyeknek színe vagy felszíne a környezettől eltér.

Vannak-e orvosi értelemben (nem csak külalakban) különböző típusú anyajegyek?

Igen, vannak jó és rosszindulatú jellegű anyajegyek. Ezek alapvető meghatározója az, hogy a bőrfelszín kültakarójának melyik rétegéből származnak, és hol helyezkednek el.

Mitől függ, hogy kinek hány anyajegye van, csak genetikai vagy más okai is lehetnek?

A veleszületett anyajegyek nagysága az élet folyamán nem, vagy igen kevéssé változik. Az egyéb természetű anyajegyek változásai nagymértékben függhetnek az életmódtól, így például az anyajegyek a napfényben bővelkedő foglalkozások, (szolárium), vagy vegyi üzemben történő munkavégzés stb. esetén gyakoribbak, illetve függhetnek bizonyos betegségektől is.  

Mik azok az atipusos anyajegyek, miben különböznek (ha különböznek) a normál anyajegyektől?

Az atipusos anyajegyek nagysága, felszíne, tapintata változást mutat. Mindenképpen figyeljünk a nagyságbeli és színbeli változásokra. Elkerülhetetlen a szakorvosi vélemény és – az orvos által szükségesnek ítélt esetekben – a szövettani vizsgálat!

Anyajegye szinte mindenkinek van. Mire figyeljünk?  

Az anyajegyeket nem szabad összetéveszteni a belgyógyászati betegségek okozta bőrelváltozásokkal, ilyen lehet például májbetegeknél a csillag vagy pók naevus az egyéb pigment vagy más eredetű elváltozások.
Megjegyzem a „szeplő” ártatlan, és nem tévesztendő össze sem az anyajeggyel, sem a szemölcsökkel!

Melyek azok az elváltozások, amikor mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni?

Minden olyan esetben, amikor valaki a bőrön, mint kültakarón váratlanul megjelenő, elváltozásokat észlel, melyek kitűnnek a bőr felszínén, forduljon szakorvoshoz, mivel ezek figyelmet felhívó jelenségek a bőrgyógyászati konzíliumra.  

Mit tegyen az, akinek a legkülönbözőbb testrészeken esztétikailag soknak számító anyajegye van?  

Egyetlen teendője van az illetőnek: bőrgyógyászati konzíliumot kérjen szakorvostól. Az optimizmus alapja: mindenkinek van szépséghibája.   

Veszélyesnek mondható-e az anyajegy?

A veszélyt mindig a nemtörődömség, a figyelmetlenség rejti magában. Ha valaki a fentiekben leírtaknak megfelelően a bőrén rendellenességet észlel, forduljon szakorvoshoz. Csak a bőrgyógyász fogja tudni megítélni, hogy a kérdéses anyajegy veszélyes-e, vagy sem.  

Függ-e attól az anyajegy veszélyessége, hogy melyik testrészünkön található?

Az anyajegyek előfordulása valóban multiform. A strucc-politika soha nem vezet jóra és elszalajtjuk a megoldás reális lehetőségét.

Tudjuk, hogy létezik rákszűrés, tüdőszűrés stb., de van-e anyajegyszűrés, különösen a veszélyeztetetteknek?  

Valójában ilyen jellegű célzott szűrés nincs. De mindnyájan előbb-utóbb orvoshoz kerülünk, akinek a figyelmét ezek a jelenségek nem kerülik el. Bőrgyógyászként azt javasolom, időnként fürdés után, a tükörbe nézve térképezzük fel olyan testrészeinket is, amelyek nincsenek egyébként nap-mint-nap szem előtt. Nagyon fontos szerepe van az önvizsgálatnak!

Minden anyajegy eltávolítható sebészetileg? Ha nem akkor mikor és miért nem?

Erre a kérdésre a részletes válasz több oldalnyi lenne, ezért erre nem vállalkozom. A végkövetkeztetést tartom fontosnak: minden eltávolított bőrrészből készüljön szövettani vizsgálat.

Mi a szemölcs? Milyen a szerkezete?  

A szemölcs – latin nevén a verrucca -, vírus által okozott egyenlőtlen felszínű lapos, vagy kocsányon függő bőrszínű, különböző nagyságú és különböző testrészeken előforduló elváltozás.

Jelent-e valamit a szemölcsök eltérő színe, az hogy valamelyik bőrszínű, a másik sötétebb, sőt van fekete szemölcs is?

Igen, van jelentősége a szemölcsök kinézetének. Azok a szemölcsök, melyek vagy egyneműen sötét színűek, vagy mákszerűen pigmentáltak, mindenképpen sebészeti ellátást igényelnek.

Mit jelent az, ha egyszer csak valakinek kialakul egy szemölcse? Az élete végéig megmarad, vagy elmúlhat?

Mindkettőre van példa. Így az egyszerű szemölcsök akár spontán is elmúlhatnak. Ugyanakkor a napfény kifejezetten provokatív, az összeérő bőrfelületek izzadékonysága szintén, ezek olyan tényezők, amelyek kifejezetten a szemölcs „túlélését”, megmaradását elősegítő faktorok.

Mitől jöhetnek elő a szemölcsök? Ez tisztán bőrgyógyászati probléma vagy valami belső működési zavart is jelezhet?

Miután a szemölcsöket a DNS típusú vírusok okozzák, a fertőzés emberről emberre történik. Létrejöttében szerepet játszik a hajlam, illetve a csökkent immunreaktív állapot.

Mennyire köthető a szemölcsök kialakulása az életkorhoz?

Miután a verrucca különböző típusú megjelenési formáiban, így az életkornak megfelelő változatai vannak. Mondhatni, nem véletlenül ábrázolják a mesekönyvekben az öreg nénéket nagy szőrös szemölcsökkel.

Eltávolítandó-e a szemölcs, ha nem zavaró különösebben?

Esztétikai jelentősége óriási, ezt a betegektől tudom. Igen sokan keresnek meg ezzel a problémával, azt azonban nem állítanám egyértelműen, hogy eltávolítandó. Ha valakit ez pszichésen olymértékben zavar, hogy az a mindennapi életvitelt is megnehezíti, akkor természetesen ezt javasoljuk.

Melyek a szemölcsök eltávolításának módozatai?

Az eltávolítás módja mindig az előfordulási helytől, a szemölcs nagyságától függ! Hangsúlyozom, ha a lézeres vagy fagyasztásos módszerről, netán helyi érzéstelenítési megoldásról beszélek, mindig az „egyszerű” varrucca-ról van szó.

Visszanőhetnek-e a szemölcsök?

Sajnos nagyon gyakran, és ez nem eltávolítási mód hibája. Több évtizedig is „csendben” élhetnek bennünk ezek a vírusok, mígnem egyszerre ismét aktivizálódnak, s újból megjelenik a már elhagyottnak hitt szemölcs.

Melyik rendellenességből alakulhat ki a rosszindulatú bőrrák, a melanoma?

A sötét elszíneződésű, határozott kontúrú bőrelváltozások esetében mindig kérjük ki a szakorvos véleményét. Sajnos – nyilván a környezetszennyezés hatásainak következtében is – az utóbbi időben feltűnően megszaporodott a melanoma betegségben szenvedők száma, nőtt az előfordulás gyakorisága. Sok esetben az életmód is összefüggésben van ezzel, az erőszakos napozás, az ózonlyuk, a túlzott szolárium-használat…

Vigyázzunk magunkra! Világos bőrrel is lehetünk szépek, és talán tovább is élhetünk…

Az összeállítás a www.mypin.hu internetes oldal számára Dr.Fenyőváry Évával készített interjú szerkesztett változata, a PHOENIX Pharma Zrt. engedélyével.

© DERMA-PRAX Kft. Dr.Fenyőváry Éva - 2007

Oldaltérkép | Adatkezelési tájékoztató | Jognyilatkozat | Impresszum
A honlap oldalain található információk, betegség esetén nem helyettesítik a szakember megkeresésének szükségességét. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét!

Copyright 2011. Free joomla templates | Custom text here